Warmte

Veel dataverlies door warmte

Veel dataverlies door warmteHoge temperaturen bemoeilijken niet alleen voor mensen om te werken, ook harde schijven vallen bij deze weersomstandigheden vaker uit. Vooral tijdens de zomer krijgen we een ongebruikelijk groot aantal gevallen van dataverlies door warmte binnen.

Harde schijven zetten bij deze weersomstandigheden uit, wat kan leiden tot het crashen van de koppen of andere defecten, zoals beschadigingen aan elektronica. De optimale bedrijfstemperatuur voor een harde schijf is tussen de 25 en de 40 graden, indien de temperatuur toeneemt, kan de hard schijf zijn snelheid gaan aanpassen, met als gevolg dat de harde schijf niet meer optimaal kan presteren. In een server omgeving zou dit niet wenselijk zijn.

Goede koeling is essentieel

De belangrijkste oorzaak van schade veroorzaakt door hitte, is dat serverruimtes vaak onvoldoende gekoeld worden, waardoor harde schijven oververhit raken. Maar ook de uitval of het per ongeluk uitschakelen van een koelsysteem kan schade veroorzaken. Attingo adviseert bij het verlaten van het kantoor altijd goed te controleren of de koeling nog aanstaat. Wie niet over een koelsysteem beschikt, zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat de ruimte zo koel en droog mogelijk wordt gehouden. Harde schijven kunnen ook met speciale ventilatoren worden uitgerust. Door het gebruik van zo’n ventilator kan de temperatuur tot maximaal 70 procent worden verminderd.

Warmte veroorzaakt onder andere de volgende problemen:

  • Fysieke beschadigingen aan harde schijf
  • Plotselinge stroomuitval door kortsluiting, harde schijf start niet meer op.(tikt)
  • Elektronische beschadigingen op de printplaat van de harde schijf.
  • RAID errors door hard disk crash.
  • Beschadigde elektronische componenten in en om de harde schijf

Harde schijf in de koelkast leggen?

Een oud trucje wat ons nog vele jaren zal blijven achtervolgen, is om hard disk die te warm is geworden in de koelkast te leggen. Dit gaf 20 jaar geleden misschien een oplossing, echter tegenwoordig is de hard drive technologie zodanig ontwikkeld, dat deze oude barbaarse methode een desastreus effect kan hebben op uw gegevens in de harde schijf. De kans is namelijk groot dat er door deze handeling condensvorming (vocht) optreed in de harde schijf, dit zal onherroepelijk tot verdere schade leiden in uw harde schijf.