Vallen of stoten

Harde schijf gevallen, data kwijt

Het blijft vaak voor de eigenaar moeilijk om de harde schijf na een serieuze val niet meer op te starten. Dagelijks ontvangen wij niet alleen telefonisch maar ook steeds vaker bij ons op ons laboratorium, gedupeerde gebruikers die gegevens zijn verloren na een val van hun mediadrager.

Harde schijf gevallen, data kwijt

In de meeste gevallen betreft het een externe ofwel portable harde schijf die bijvoorbeeld van de tafel, van de computer of uit de tas is gevallen. De toelichting die we vaak bij een recovery aanvraag krijgen is vaak hetzelfde. Wat heeft u na de val nog zelf geprobeerd? Is regelmatig de vraag van onze medewerkers. Het antwoord is vrijwel altijd dat men de disk na de val de harde schijf een aantal keer heeft opgestart maar geen toegang heeft kunnen krijgen tot de disk. We begrijpen het, maar betreuren het wel want de fysieke schade in de harde schrijf is in de meeste gevallen groter geworden, daarmee is de recovery van uw data ook een stuk moeilijker en duurder geworden.

Ons adviezen bij een val of stoot van een harde schijf:

  • Start slechts één hooguit twee keer uw harde schijf op, krijgt u contact met uw disk, maakt dan per direct een kopie van uw gegevens.
  • Indien de harde schijf meteen bij het opstarten tikkende geluiden maakt, start dan uw harde schijf niet meer op, elke poging die u onderneemt kan onomkeerbare schade aanbrengen aan uw mediadrager en aan uw gegevens.
  • Informeer bij ons naar de mogelijkheden voor data recovery

Gebruik van Datarecovery Software nadat uw harde schijf is gevallen is nadelig.

Vooropgesteld dat het gebruik van data recovery software geen slechte zaak is, adviseren wij in het geval van een gevallen harde schijf, kortom een fysiek beschadiging, absoluut geen gebruik te maken van data recovery software programma’s. De harde schijf wordt namelijk wederom opgestart en dat is nu juist niet de bedoeling bij een gevallen harde schijf. Kortom, hoe vaker u de schijf opstart, hoe groter de schade.

Wat gebeurt er in een harde schijf na een val:

De data platters in de harde schijf draaien niet meer mooi rond maar excentrisch (ovaal)

De gegevens op de harde schijf zijn opgeslagen op data platen, deze platen zijn bevestigd aan een roterende spindel met daarin een motor. Het is cruciaal dat deze data platters in de juiste positie blijven bij het draaien. De data platen op de spindel kunnen door een schok of een val van de schijf ernstig uit balans raken en niet meer mooi rond draaien, dit noemt men ook wel excentrisch.

Beschadigde, defecte lees- en schrijfkoppen

De lees- en schrijfkoppen zijn een belangrijk onderdeel van de harde schijf, die met een minuscule afstand boven de data oppervlakte beweegt om magnetische velden om te zetten in elektrische stroom genaamd “lezen” of om elektrische stroom om te zetten in magnetisch velden genaamd “schrijven” . Zodra de lees- en schrijfkoppen beschadigt raken kunnen deze koppen hun lees en schrijfwerkzaamheden niet meer op correcte wijze uitvoeren.

Lees en schrijfkoppen kunnen op verschillende manieren beschadigd raken:

  • Kortstondig contact met de ronddraaiende data oppervlakte, ook wel een “touchdown” of “surface dip” genoemd.
  • Langdurig contact met de data oppervlakte ook wel “Head Crash” genoemd.
  • Slijtage en of veroudering van de lees- en schrijfkoppen, simpelweg ouderdom.
  • “Stiction” van de lees en schrijfkoppen, de koppen zitten door abrupte stroom uitval vast geplakt op de data oppervlakte (vacuüm)

Oplossing: door gebruik te maken van in huis ontwikkelde programmatuur en speciale gereedschappen zijn wij in staat deze schade te repareren en kunnen wij meer dan 99% van de ruwe data* veiligstellen van de defecte unit.

*Ruwe data is ongefilterde fysieke data geëxtraheerd van de harde schijf voorafgaand aan een logische analyse. Zodra de logische analyse is afgerond kan er worden vastgesteld welke bestanden er succesvol kunnen worden teruggehaald.

Gerelateerde schade bij vallen of stoten: