Harde schijf is geformatteerd

Wat betekent het formatteren van data op bijvoorbeeld een harde schijf?

Als de harde schijf wordt geformatteerd wordt er een nieuwe partitie tabel en een nieuw filesysteem aangemaakt, de schijf wordt in feite “leeggemaakt” en klaar gemaakt voor een nieuwe installatie van data.

recovered hdd team

In de meeste gevallen worden harde schijven geformatteerd om nieuwe installaties van bijvoorbeeld besturingssysteem of er wordt een nieuwe data image teruggezet op de schijf.

Belangrijk, het formatteren van een harde schijf geeft geen garantie dat uw gegevens 100% permanent zijn verwijdert. De data lijkt verdwenen, maar is met bijvoorbeeld data recovery software relatief eenvoudig te herstellen.

De kans op file recovery is afhankelijk van het gebruikte bestandssysteem en het soort formattering. In het gunstigste geval kunnen alle gegevens worden hersteld.

Harde schijf geformatteerd met Windows

Geen probleem om uw data terug te halen mits u na formattering geen nieuwe gegevens heeft geïnstalleerd op de harde schijf.

Harde schijf geformatteerd met MAC OS

Geen probleem om uw data te herstellen mits u na formattering geen nieuwe gegevens heeft geïnstalleerd op de harde schijf.

Harde schijf geformatteerd met Linux

In principe geen probleem om uw data te herstellen, echter indien u een format onder Linux besturingssysteem (EXT of XFS filesysteem) heeft uitgevoerd is de metadata overschreven, met als gevolg dat de originele bestandsnamen van de folders en bestanden verloren gaan. Attingo is in vrijwel alle gevallen in staat uw data te herstellen en kan met behulp van speciale programmatuur en gereedschap uit de resterende metadata bepaalde informatie gebruiken om de anonieme bestanden te hernoemen.

Wat moet je doen bij een geformatteerde harde schijf als je de originele gegevens terug wilt:

  • Instaleer geen nieuwe data / gegevens op de geformatteerde harde schijf
  • Instaleer geen recovery software op de geformatteerde harde schijf
  • Maak in eerste instantie een ruwe kopie van de geformeerde harde schijf
  • Scan met bepaalde recovery software de ruwe kopie en niet de originele schijf
  • Indien u geen kennis heeft van data recovery, neem dan contact op met Attingo