NAS server, Network Attached Storage

Ontvangt u foutmeldingen van verschillende schijven uit uw NAS systeem? Is uw NAS niet meer benaderbaar en geeft deze foutmeldingen? Heeft u een reset gedaan van uw NAS en zijn uw gegevens niet meer zichtbaar? Dan kan een NAS Data Recovery bij Attingo uitkomst bieden.

NAS systemen ofwel Network Attached Storage systeem, zijn er in verschillende configuraties voor, een NAS met bijvoorbeeld: RAID1(mirror), RAID0(stripe), RAID5, RAID10, RAID6, etc. Dit NAS system wordt zowel thuis als bij bedrijven gebruikt voor data opslag. Het voordeel van het gebruik van een NAS is dat verschillende gebruikers zijn of haar data hierop kunnen plaatsen, de NAS is over het algemeen een goed alternatief voor een server. Belangrijk is dat men beseft dat NAS systemen geen goed alternatief zijn voor een back-ups. U zult van de NAS altijd goede back-ups moeten maken, als u data verlies wilt voorkomen.

attingo engineer met hard disk

NAS-systemen zijn tegenwoordig bij veel bedrijven, maar ook steeds meer bij thuisgebruikers niet meer weg te denken. De relatief lage prijs voor een NAS met een RAID1 configuratie (twee harde schijven in een mirror) biedt tegenwoordig de mogelijkheid voor privégebruikers om een dergelijk apparaat aan te schaffen en te gebruiken als centrale opslag.
Er zijn echter nog steeds veel mensen die denken dat een NAS een goed alternatief is voor een Backup.
En hier gaat het dus regelmatig mis, want een NAS systeem kan namelijk ook kapot….  

Een NAS systeem bestaat meestal uit meerdere harde schijven die in verschillende configuraties zijn opgesteld. De meest voorkomende configuaties zijn: RAID1, RAID5, RAID0 en JBOD (just a bunch of disks).
Let op bij een RAID0 configuratie: deze configuratie raden wij sterk af vanwege een verhoogd risico van dataverlies.

Beschikbare configuraties voor uw NAS:

RAID 0 Een striping volume, benut de maximale snelheid en capaciteit van uw schijven, RAID 0 biedt echter geen bescherming tegen verlies van data.

RAID 1 Een mirroring volume, gegevens worden dubbel opgeslagen, hiermee heeft u geen dataverlies wanneer één van de twee schijven uitvalt.

RAID 5 Een volume van minimaal drie schijven, dit biedt efficiënte veiligheid. Schrijven van gegevens kost meer tijd, afhankelijk van de processor van de NAS.

RAID 6 Een volume van minimaal vier schijven, biedt robuuste veiligheid. Rekenintensief; prestaties meer afhankelijk van de processor van de NAS.

JBOD Just a Bunch Of Disks is één volume, dat de maximale capaciteit benut. JBOD bied echter geen bescherming tegen verlies van data.

Basic/Single Elke schijf heeft een eigen volume, dit betreft een eenvoudige opzet, waarbij u zelf bepaalt op welke schijf welke gegevens worden opgeslagen.

Datarecovery video: NAS systemen

Meer video's staan op deze pagina

Veel voorkomende schades bij een NAS

Dagelijks onderzoeken wij vele beschadigde gegevensdragers.
Op deze manier komen wij vele vormen van schade tegen, hieronder een overzicht van de meest voorkomende:

Waterschade

Brandschade

Valschade

Virus problemen

 

Verder kunnen wij u helpen met onder andere de volgende problemen:

RAID Offline

RAID Failure

Harde schijf maakt geluid